En kort introduktion til gamle blikdåser

Af Nils J. Fabricius Lundin

Gamle blikdåser er noget som de fleste har et forhold til, men kun de færreste kender indgående. For lægfolk er det blot sjove dekorative beholdere for alskens nips, papirer, madvarer eller sågar hjemmebagte julesmåkager. Men for os samlere er de vigtige historiske puslespilsbrikker, spændende samlerobjekter og af og til at betragte som større grafisk kunst, helt på højde med skilte, plakater og anden reklame fra tiden.

Der findes et utal af eksempler på berømte plakatkunstnere som har lavet motiver til enkelte eller serier af dåser. Endskønt talrige samlere igennem længere tid har jagtet gamle litograferede blikdåser, i både ind og udland, dukker til stadighed, hidtil ukendte sager frem fra folks gemmer. Emnet synes uendelig stort og omfattende.

Grundet emnets vanvittige størrelse og særlige karakter, er det faldet naturligt at operere med en hel del underkategorier indenfor blikdåse-verdenen - typisk grupperet ud fra disses relation til varegrupper. Da produktionen af blikdåser i Danmark alene, gennem tiden, har været så enorm, og med meget stor bredde i tilgift kan det synes svært at favne det hele. Derfor har blikdåse-samlere det med at afgrænse deres interesse inden for specifikke selvopfundne områder. Nogle samler kun på dåser fra Næstved, andre kun på de store flotte købmandsdåser, andre igen samler på apotekerdåser eller dåser hvori er blevet solgt cigaretter, kiks, gryn, fernis, olie, lappegrej, bagepulver, sæbe, skrå, tegnestifter, bonevoks, læderfedt, skrivemaskinebånd, skocreme eller mælkepulver - men i Danmark er der formentlig flest samlere til kaffedåser.

En yderligere faktor som både kan forstyrre og forvirre, men også risikere at medvirke til udvidelse af samlerhorisonten hos nogle, er det faktum at blikdåse emnet, på tværs af alle øvrige varerelaterede opdelinger, kan opdeles i henholdsvis deciderede emballager. Altså beholderen som varen er blevet solgt i. Og hvad man ville kunne benævne firmasouvenirs eller ledsagende reklameobjekt.

Mange bliver overraskede over at emnet kaffedåser i husmoder-størrelser faktisk aldrig har været salgsemballager. Undtagelsen er den relativt lille gruppe nyere vacumdåser, som nok burde have sin egen gruppe indenfor kaffedåsesamleriet. Køkken- eller husmoderkaffedåse -størrelserne har været ledsagende firmasouvenirs i forbindelse med en højtid, en særlig salgskampagne, eller når en ny bønne skulle introduceres til markedet.

Margarinedåsernes håndtering er sket på lignende vis. I begge tilfælde afvikledes hverdagskøbet i papir og papirsposer, og de lejlighedsvis distribuerede litografisk dekorerede blikdåser, der jo var signalerende miniature reklamesøjler i hjemmenes køkkener, tjente samtidigt som velegnede beholdere til både gryn, mel, kaffe og margarine, ja alskens køkkensager. På den måde opstår naturligt for mange en mere flydende overgang imellem decideret emballage, samt den store souvenir-familie hvorfra i flæng kan nævnes: lommespejle, yo yo`er. snurretoppe, samlemærker og postkort og så altså blikdåser.

Kaffe, The og cacaodåser

Netop kaffedåser er også en af mine helt store passioner.  Danske kaffedåser er utrolig trofaste overfor den cylindriske dåseform. Tæt ved 99% af alle danske kaffedåser er skåret over denne læst. Indenfor kaffeemnet skelnes ofte blot imellem de store 5 og 10 kilos butiksdåser, og så alle de forskellige køkkenstørrelser.

Thedåserne fremtræder talrigt hvad køkkenstørrelserne angår, derimod er butiksstørrelserne med enkelte undtagelser ret sjældne. Og det antal som optræder til købmands kaffebrug, er langt mindre hvad thedåser angår.

Generelt er cacaodåser mere dekorerede end førnævnte 2 kategorier. Man støder ej heller så ofte på dem, hvilket meget vel kunne skyldes at de faktisk ikke er så mangfoldige, som hverken kaffedåser eller thedåser.

Margarinedåser

Et andet stort område er Margarinedåser. Deres nyttige rummelighed bringer ofte tankerne over på noget landligt og dansk - formentlig netop hvorfor disse igennem mange år har været trofast "skævt" indslag i mange køkkener.

Apotekerdåser og andre smådåser

Når talen går på apotekerdåser, er det oftest de relativt små runde på en 3 til 7 cm i diametre der menes. Et ikke helt urealistiskt overslag mere end antyder at dette specifikke emne, gældende for Danmark alene, antalsmæssigt nemt runder en snes tusind forskellige.

Apoteker har, som i dag, altid solgt mange forskellige søde sager, så som bolcher, pastiller og pebermyntekager - altså varegrupper hvor apotekere lå i tæt konkurrence med andre firmaer.

Af andre varegrupper der oftest optræder iklædt smådåser kunne nævnes grammofonstiftsæsker, et virkelig kært emne for mange dåsesamlere. Skosværtedåserne ikke at forglemme. Krydderidåserne byder ind med stor variation, dog langtfra som de 2 førnævnte kategorier. Lappegrej til cykeldæk repræsenterer ligeledes et ikke helt lille emne.

Tobaksdåser

Tobaksdåser omfattes af alle tobakkens afarter. Herunder skrå og snus, cigaretter, cerutter og cigarer samt decideret pibetobak. Emballagen fra denne sektor er billedmæssigt rig og nærmest uendeligt varieret.

Det er ikke blot for sjov, endskønt måske alligevel, at næsten samtlige yngre mennesker i perioderne før fjernsynets udbredelse, samlede på kasserede cigaret pakninger.

Firmadåser

Flere danske supermarkeder har gennem tiden haft deres egen dåseserie. Særligt kendes Irma og FDB. Begge fortjener deres egne artikler.


FDB er virkelig en skattekiste for den emballage interesserede. Hos dette firma finder den dåsesamlende stor variationsrigdom, ja virkelig meget forskelligt at jagte.

Af mindre kendte kædeforretninger kan nævnes broderen til IRMA butikkernes stifter Carl Schepler. Broderen hed Fritz Schepler og hans butikskæde kom henad vejen til at bære navnet KANA. En sidste butikshob bar navnet "Røde Mølle".

De Royale

Et tværgående emne, som bevæger sig indenfor adskillige varegrupper, er dåser med relation til højtider indenfor kongehuset. Den mest berømte er den hvor den senere kong Frederik den IX (Margrethes fader) i 1922 bliver forlovet med den græske prinsesse Olga.

En dåse (vistnok chokolade) blev udsendt, men forlovelsen hævedes efter kort tid. Mange nåede at få fingre i "Olga dåsen" så rigtig sjælden er den ikke, men mennesker har altid fundet den interessant. Der findes imidlertid en virkelig sjælden "Olga dåse" til såkaldt krontobak, både med prinsessens ansigt fremme og en hvor hun er skjult bag lak.

Så har kronprins Frederik (senere den niende) optrådt på sildedåse, hans fader på adskillige chokoladedåser, Christian den niende på anonym pastilæske, og jeg har langtfra nævnt alle, dog i forhold til en nation som den engelske halter Danmark langt bagefter antalsmæssigt.

Det måske mest positive ved de royale dåser set fra min stol, udover deres ofte eksklusivt dekorerede fremtræden, er deres nemme daterbarhed, hvilket kan have en afsmittende virkning på andre dåseserier.

Om forfatteren

Nils J. Fabricius Lundin er en af Danmarks førende eksperter inden for gamle dåser og historierne bag. Han har gennem en menneskealder samlet på alverdens ting, men i særdeleshed gamle blikdåser. Nils driver hjemmesiden www.gamledaaser.dk hvor han løbende skriver om emnet og i 2008 udgav han en korrigeret 2.udgave af skrivelsen "Danske Blikdåsers Guldalder" hvis 1.udgave så dagens lys i forbindelse med udstilling af dåser fra hans samling på egnsmuseet "Færgegården" ved Jægerspris i år 2000 (ISBN: 87-988011-0-4).

Kontakt

Wunderkammer samler- og specialauktioner ApS
CVR-nummer: 43671642

+45 3119 9949

info@wunderkammerauktion.dk

Følg os

© Software Copyright 2024 Skeleton. Alle rettigheder forbeholdes.